• български
  • English

Travel Guide: Забележителности в Дъблин

by сряда, февруари 12, 2020

This post is available in English

Какво да видим в Дъблин за 2 дни? Кои са най-известните забележителности в Ирландската столица?

Днес се пренасяме в Ирландия, по-точно в столицата ѝ. От дълго време исках да посетя Дъблин, още един непознат град в списъка ми, още една държава отметната от картата на света, още едно място, което да опозная от нулата. И останах много приятно очарована.

Полетът от Англия до Ирландия е по-малко от час и с РаянЕър могат да се намерят много изгодни оферти. Също така има директен полет на компанията от София. От летището до центъра на града се стига с автобус 41, билетът струва около 3 евро. Пътуването е около 30-40 минути.

Очаквах Дъблин да прилича много на английските градове, но всъщност носи много европейско настроение. Стилът на града и цялостната архитектура е готически. Намирайки се в близост до морето, градът е доста ветровит, но пълен с гларуси, които ми напомниха за любимия Бургас.

Столицата се води един от най-младежките градове в Европа. Половината население на града е от млади хора до 27 години. Може да чуете абсолютно всякакви националности, предимно италианци, испанци и румънци.

Градът е разделен от реката Лифи, която се влива в Ирландско море. Двете части са свързани с много и красиви мостове. Един от най-известните е мостът Ха’Пени. Това е най-старият мост, построен над реката, който свързва двете части на града. Името му всъщност означава половин пени, което е било таксата за преминаване по моста. Днес десетки хиляди хора преминават по него дневно, има много закачени катинарчета и е любимо място за снимки.

От южната страна на реката са и повечето забележителности на града. Музеите, баровете, шопинг улиците и много от парковете.

Темпъл бар, не барът, а кварталът, е най-популярното място за срещи и нощен живот. Там може да намерите безброй заведения и да се запознаете с много интересни хора. Води се и културния квартал на Дъблин, където може да посетите различни театрални постановки, галерии или пък да гледате кино на открито. Уличките са малки и калдъръмени, има много винтидж магазинчета, енергията е страхотна, а докато се разхождате над главите се веят различни знаменца.

Следващите места, които си заслужават да бъдат посетени, са Националният музей по естествена история и Националната галерия . Те се намират в непосредствена близост. И двете места са безплатни за посещение. Историческият музей прилича на нашия природонаучен музей в София, където се помещават всякакви животни, които могат да се срещнат в страната.

Националната галерия е разположена на няколко етажа. Могат да се видят картини на Моне, Гоя, Микеланджело, Караваджо и др. Отделете си време, защото затваря в 17:00 и ако отидете в последния момент като нас, няма да имате време да я разгледате цялата. Аз много се впечатлявам от такива места и обичам да чета описанията на картините/скулптурите. Залите са наистина страхотни и те карат да се пренесеш във времето.

Има още доста безплатни музеи, които може да посетите, ако имате време като Националната галерия за модерни изкуства (IMMA), Националната библиотека, галерията Hugh Lane и др.

Оттук се отправяне и към едно от любимите ми места – колежът Тринити. Това е най-старият Ирландски университет, където се намира едно от националните ирландски съкровища. В старата библиотека на колежа, се помещават над 200 000 книги. Също така и „Книгата на келтите“, писана през 9-ти век. Библиотеката е една от най-красивите в целия свят. Дъхът ти секва, когато я видиш. Помещението е доста голямо, за съжаление, книгите не могат да се пипат, но усещането да сте там е неописуемо. Прозорците са затъмнени, за да не влиза директна слънчева светлина и температурата в цялата зала е ниска. По този начин книгите се съхраняват по-добре. Цената на билетa е 12 евро, а за студенти/ученици е 9.50.

От тази страна на града се намират няколко малки парка, където може да си отпочинете или просто да се разходите –  St Stephen’s Green, Fitzwilliam square и Merrion square. Ако се разходите по уличките около тях, ще усетите част от историята на града, където са живяли едни от най-известните хора, родени в Ирландия. А ако обичате да се снимате пред красиви врати (аз си признавам, че обожавам) или просто да се порадвате на архитектурата, тази част на града ще ви хареса.

В близост се намират и най-известната катедрала в града – Свети Патрик. Също така и Замъкът на Дъблин. Ние просто минахме покрай тях, не сме влизали вътре. Посещенията и за двете се заплащат.

А сега ще ви върна от северната страна на реката и ще се отправим към любимото ми място в целия град, а именно Паркът Феникс. Това е един от най-големите паркове в Европа. Препоръчвам да отидете рано сутринта, ако искате да се докоснете до дивите елени/лосове, които се помещават в парка. Малко е трудно да се открият, защото се крият, а и доста се сливат с природата, но не невъзможно. Чувството да се докоснеш до тези благородни създания е невероятно. Дори само да си заобиколен от тях, кара сърцето ти да тупти по-бързо.

В този парк се намира и зоологическата градина на Дъблин. Нея оставихме за следващото си посещение в града. Както и обиколка на красиви места извън самата столица.

Още малко преживявания. Ако сте фенове на бирата или уискито, тук се намира пивоварната на най-извесната ирландска бира Guiness и старата фабрика, произвеждаща уискито Jameson’s.

Дъблин ни хареса много. Определено имаме още много места, които да посетим в столицата и извън нея. Цените са малко по-високи, но разбираемо за Европейска столица.

Надявам се този малък guide да ви бъде полезен. Споделете ми, ако сте били в Ирландия, какво сте посетили, какво ви хареса там?

0
1 Response

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *