• български
  • English

5 места, които да посетите в Прага

by вторник, февруари 28, 2023
Featured

This post is also available in English.

Прага, кои са 5-те безплатни места, които да посетите и как да прекарате няколко дни в чешката столица.

Първо пътуване за 2023, 3 дни, 3 жени и чисто нов пост в това забравено, хванало прах местенце. Да пиша отново в блога е едно от обещанията, които дадох на себе си и много искам да изпълня. Не зная колко ще съм редовна и колко ще се чете, но силно искам и вярвам, че писането тук ще ми носи удоволствие отново. Та дотук с лирическото отклонение, как се озовахме в Прага и колко вино е достатъчно, четете по-надолу.

Прага, столица, разположена на р. Вълтава, прекрасна архитектура и толкова много места, които да се видят. Наричат я “сърцето на Европа“. Посетих я за първи път преди 8-9 години, но тогава бях на ексурзия със семейството ми. Сега съм пораснала дама…и ходя по женски, хаха. Прага беше непланиран подарък, който получихме за Коледа. Но не просто пътуване до Прага, а пътуване по женски. Много смях, разходки и вино…да, ще си кажете: “ти не знаеш ли, че там се пие бира?“, но уви с бирата не сме си близки.

Тъй като хотелът ни беше в новата част на града, решихме първо да посетим хълма Петрин, откъдето може да се види целия град. Може би някои от вас знаят, но когато посещавам някой град, аз винаги търся място, където мога да видя целия град отвисоко. Разходката до върха е много приятна, по-скоро лежерна и има доста местенца, където да си отдъхнете, ако се изморите и да запечатате момента с няколко снимки. Гледката е страхотна, реката, мостовете и старата част на града са като за картичка. На върха на хълма се намира Петринската кула, която представлява мини Айфелова кула. Както и в Париж, кулата свети вечер и се вижда от целия град.

От хълма по зиг-заг пътека може да слезете до Пражкия замък или да си хванете един от тези малки трамваи, тип фуникуляр и да се спуснете до централната част на града. Ние си хванахме трамвая, а дворецът посетихме в един от следващите дни. Качихме се по стълби от централната част на града, които истински ни накара да се сгреем в студения януарски ден. Но да се върна на тази приказна постройка. Замъкът може да бъде видян от почти всяка част на града, но най-красиво се вижда вечер от Карловия мост, когато всичко свети. Обожавам да се разхождам вечер, защото градовете винаги носят някаква магия с всичките си светлини и истории. Този замък се смята за най-големия дворцов комплекс в света и е в книгата на рекордите на Гинес. Може да се влезе безплатно в двора и да се разгледа. Мястотото е наистина голямо. Успяхме също да видим и смяната на караула, която е доста тържествена и се съпровожда от оркестър.

Следващото място се намира на територията на двореца, а именно Катедралата Св. Вит. Има готическа архитектура и в първия момент, когато я видях много ми напомни на катедралата в Сантяго де Компостела. В катедралата са се провеждали коронациите на чешките крале и кралици. Отвътре е също доста величествена и може да се разгледа по-детайлно срещу заплащане. От замъка по стълбите, които споменах по-нагоре може да излезете директно на Карловия мост.

Карловият мост е един от символите на Прага. Разходката през деня и вечерта е коренно различна, препоръчвам и двете. Атмосферата е наистина магична. А и вечер има по-малко хора и може истински да се насладите на разходката по моста. През деня е доста натоварено, а ако искате да си направите снимка и искате да сте само вие…шансът е доста малък и ще си почакате за подходящ момент. Мостът свързва Стария град и известния квартал Мала Страна. Минавайки по него ще видите доста различни статуи, но най-впечатляваща за мен е тази на братята св. св. Кирил и Методий. Много туристи, местни, музиканти и художници ще видите на това място. Гледките към града и реката са също очарователни.

Последен, но не на последно място е Астрономическият часовник Орлой. Той е най-голямата атракция на Староместския площад. На всеки кръгъл час може да видите тълпи от хора, които се нареждат, за да видят как часовникът ‘оживява“. Съставен е от три основни компонента – показва движението на Слънцето, зодиите и планените, има календар на месеците, а на всеки кръгъл час през деня може да се види смяната на Апостолите през малките прозорчета.

Прага е пълна със забележителности и си заслужава да се загубите в града. Да се насладите на архитектурата, малките улички, греяното вино през зимата и ароматните сладки Коминчета, които може да опитате почти на всеки ъгъл. Не забравяйте и бирата, разбира се, за всеки, който е фен.

За три дни могат да се видят още доста места, но това малко бягство беше и с цел релакс, затова се насладихме на атмосферата на града, без да бързаме, без да запазваме, каквото и да било и без да съжаляваме за нещата, които не направихме и не опитахме.

Ако си търсите заведения с красива гледка, препоръчвам Teraca U Prince – намира се в центъра на стария град и разкрива страхотна гледка над Прага, има страхотно вино и подходящи мезета за него. То от онези места, за които често се шегувам: „Instagram, Instagram, първо снимам, после ям“. За хапване заложете на заведения в страничните улички, може да намерите доста вкусна храна на нормални цени.

Ще се радвам да споделите дали постът ви е бил интересен и дали искате да научите нещо повече за Прага.

0

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *