• български
 • English

10 Days Green Smoothie Detox

by четвъртък, януари 15, 2015

detox

Днес ще ви разкажа за 10 дневния детокс със зелени смутита, който направих.

Детоксът или пречистване на организма се използва от Древността за лечението на най-различни заболявания и за пречистване на съзнанието. Идеята на пречистването е да си починем от всички вредни храни, да се отпуснеш и да презаредиш своите сили. Режимът на детокс има за цел да възвърне баланса в организма и да се чувстваме по-свежи и изпълнени със здраве. Ето защо след голямо Коледно и Новогодишно „ядене“ реших да си дам почивка от всичките храни.

Има два вида детоксикация – пълна и модифицирана. Пълната детоксикация се състои само от зелени смутита за закуска, обяд и вечеря. За снак се ядат ябълки, целина, краставица, морков или друг хрупкав зеленчук и ядки.Модифицираната детоксикация предполага да се пие смути за закуска и обяд. За снак се ядат ябълки, целина, краставица, морков или друг хрупкав зеленчук и ядки. За вечеря да се приема здравословна храна, например салата, задушени зеленчуци и риба/бяло птиче месо (на грил или печено).И в двата случая се избягват червеното месо, млякото и млечните продукти, алкохолът, кафето, газираните напитки, полуфабрикатите, пърженото и източниците на бързи захари (захар и тестени продукти) по време на всичките 10 дни.

Аз избрах да направя пълен детокс чрез зелени смутита. Те запазват целулозата, която забавя преминаването на храната през стомашно-чревния тракт, с което се повишава усвояемостта на хранителните вещества. Също така те са много по-засищащи от соковете.

Преди да ви разкажа по-подробно искам да подчертая, че детоксикацията не е за тези, които искат да свалят излишните килограми набързо, а след това да се върнат към обичайното си хранене. Балансът е важен във всичко- в храненето, спортуването и в почивката. И ако искате да се чувствате добре, това е просто една стъпка, чрез която да се освжите, пречистите и заредите с енергия, и да преминете към по-здравословния начин на живот.

През тези 10 дни единствените съставки, които се добавят към смутитата са зелени зеленчуци, плодове и вода. Не добавяйте никакви зеленчуци, които съдържат нишесте (сладки картофи, червено цвекло, моркови и пр.).

Зелениите с тъмни на цвят листа са по-богати на хранителни вещества. Ето какво може да използвате: спанак, маруля, рукола, магданоз, листа от цвекло, манголд и кейл. Като последните две се откриват доста трудно.

Смутитата се приготвят като първо се сложат зеленчуците, които сте подбрали и вода, до получаване на смес, наподобяваща сок. След това се добавят останалите съставки. Към всяко смути аз добавях 2 с.л ленено семе, 1 с. л чия и 2 с.л конопен протеин. Аз не ги подслаждах, но ако не са ви достатъчно сладки може да добавяте стевия, на вкус.

Ето и рецептите, които аз следвах:

1-ви ден
3 шепи спанак + 2 ч. вода + 1 ябълка+ 1 ч.ч. манго + 1 ч.ч. замразени ягоди + 1 шепа грозде

den 1

2-ри ден
3 шепи пролетна салатена смеска (моята се състоеше от айсберг или маруля, магданоз и рукола) + 2 ч. вода + 1 банан + 2 ябълки + 1 и 1/2 ч.ч. замразени ягоди

3-ти ден
1 шепа пролетна салатена смеска + 2 шепи спанак + 2 ч. вода + 1 и 1/2 ч.ч. замразени горски плодове + 1 банан + 1 ябълка

den 3

4-ти ден
2 шепи пролетна салатена смеска + 1 шепа спанак + 2 ч.ч. вода + 2 ябълки + 1 и 1/2 ч.ч. грозде + 1 и 1/2 ч.ч. замразени малини

5-ти ден
3 шепи пролетна салатена смеска + 2 ч.ч. вода + 1 банан + 1 шепа грозде  + 1 и 1/2 ч.ч. замразени къпини

den 5
6-ти ден
2 ч.ч. пролетна салатена смеска + 2 ч.ч вода + 1 ч.ч. парчета ананас + 2 ч.ч. замразени ягоди + 2 банана

den 6
7-ми ден
2 шепи пролетна салатена смеска + 2 шепи спанак + 2 ч.ч вода + 1 банан + 1 и 1/2 ч.ч. парчета ананас + 1 и 1/2 ч.ч. парчета манго + 1 ч.ч. замразени ягоди

den 7
8-ми ден
2 шепи пролетна салатена смеска + 2 шепи спанак + 2 ч.ч. вода
1 ябълка + 1 банан +1 и 1/2 ч.ч. замразени малини

9-ти ден
3 шепи спанак + 1 ябълка + 2 ч.ч вода + 1 и 1/2 ч.ч. парчета ананас +2 ч.ч. замразени ягоди

10-ти ден
3 шепи спанак + 2 ч.ч вода + 1 и 1/2 ч.ч парчета ананас + 1/2 ч.ч ягоди + 2 банана

den 10

След детоксикацията най-важната част е захранването. През първите два дни продължавайте да пиете смути за закуска, като можете да разнообразите съставките. За обяд и вечеря хапвайте салати или задушени зеленчуци. Целта е да се приема лека и лесно смилаема храна. На третия ден можете да добавите риба бялко птиче месо към вечерята.

Всяко едно от смутитата ми беше ужасно вкусно, но любими ми станаха ден 6 и ден 9. Във всеки един от дните консумирах ябълки или цвекло, и най-малко 100 гр. ядки. Те са много хранителни и калорични, което помага да не забавим метаболизма си. Защото смутитата са с много малко калории. След тези 10 дни чувствам кожата си по-хубава, чувствам се отпочинала и заредена.

Идеята е да осъзнаете, че най-важните сте вие, вие сте тези, които решавате с какво да се храните и дали да бъдете здрави, или не. Важно е да осъзнаете, че в здравословното хранене няма забранени неща, просто има неща, които е хубаво да не ядете, защото искате да се чувствате невероятно, да имате много енергия и желание за живот :). Не е нужно да гледате нездравословните сладкиши, теста, шоколади, чипсове, газирани и напитки и тн. и да казвате – Аз не мога да ям това, по-лесно е ако ги видите и кажете – Аз НЕ ИСКАМ да ям това и знам защо :).

P.S Искрено благодаря на ФЕЯ-та, която ми помагаше и ме съветваше по време на детокса 🙂

0
7 Responses
 • Cvetina Cekova
  януари 15, 2015

  Диди, аз не разбрах, ти кой от двата детокса си правила. Аз правя тези смути паузи през лятото или пролетта, когато наистина има богато разнообразие от плодове и зеленчуци, но много хора отбягват идеята да се смесват полодовете и зеленчуците. Попринцип използвам спанак или кале, нооо след като се разрових и прочетох, има доста теории за това кое е полезно и кое не. Някои хора правят детокса само от зелени зеленчуци. След като се захраниш и влезеш в нормален ритъм, продължаваш ли да си ядеш всичко (нямам предвид сладкиши или пържени картофи) като червено месо, въглехидрати, защото гледам на захранване си дала само риба и бяло месо. Аз смятам, че телешкото месо например е изключително полезно и не би трябвало да се изключва от менюто.

  • mm
   Диляна Табакова
   януари 15, 2015

   „Аз избрах да направя пълен детокс чрез зелени смутита..“ Правя го за първи път и съответно днес ми е първия ден от захранването. Ще включа всякакво месо..просто трябва да е постепенно, ето защо съм написала като за начало бяло месо и риба. Защото не може да си 10 дни само на смутита и да се хвърлиш на телешкото ;). Идеята за несмесването е повече, когато се цели отслабване- аз не съм го целила, но отново имам свалени килограми.

   • Cvetina Cekova
    януари 15, 2015

    това съм го пропуснала.. ясно, после ще ми кажеш след захранването как е и дали има някаква промяна. А иначе по колко смутита пиеш на ден, само рецептата, която си дала ли е количеството?

    • mm
     Диляна Табакова
     януари 15, 2015

     Да, получава се по около 1,5 л и повече и го разделям на три части за деня 🙂

 • Preslava Tsacheva
  януари 17, 2015

  Хаха следях ти детокса в Instagram! Хубаво е, че се чувстваш добре след това 🙂 За жалост нямам оборудването за смуути и ще трябва да го отложа малко във времето, но определено мисля да го изпробвам. Даже ще използвам твоите реценпти 🙂

  http://www.gamesoffashion.blogspot.com

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *