• български
  • English

Фестивал на изобилието в Mandala

by вторник, април 19, 2016

Преди две седмици бях поканена на едно много интересно и различно събитие от тези, на които сте свикнали да ме виждате и за които пиша в блога. А именно Фестивал на изобилието, организиран от Mandala (Център за цялостна трансформация), на които искам да благодаря за страхотната неделя и на Мон за поканата.

От близо две години съм, така да се каже, запалена по йогата. Правя я основно вкъщи, като чрез нея се опитвам да достигна спокойствие, вътрешна хармония и равновесие. Помага ми да синхронизирам мислите и чувствата си. Истината е, че йогата не е панацея, но се чувствам прекрасно, когато я практикувам. Защото йогата дава едновременно спокойствие и сила, а точно от това се нуждам ние хората, нали?

Да се върна на Фестивала – той беше посветен на изобилието, здравето, новото начало и любовта. Обхващаше целият уикенд и все още съжалявам, че успях да отида само в единия ден. Първият ден е имало много интересни йога пракити и лекции, както и базар с прекрасни ръчноизработени сувенири, полезни и вкусни храни, интересни и трансформиращи книги и много други.

Неделята станах рано, бях след дискотека, спала само 4 часа, но с много бодра стъпка стигнах на време и посетих всички практики, които си бях набелязала. Досега не бях ходила в Mandala и мястото ми направи страхотно впечатление – от него лъха уют и носи спокойствие. Имаше мноооого хора на фестивала, големият интерес приятно ме изненада. Интериорът, музиката, инструкторите и екипът много ми допаднаха. И това, че като влезеш се събуваш от вратата, ме накара да се чувствам като у дома си.

12718106_1122793127751375_2473908221379953249_n

Посетих 5 практики, като най-силно в мен остана удовлетворението от последната практика:

Тай чи с Ангел

Беше страхотно, че започнахме с тази практика, защото беше по-лека и встъпителна. Залата беше пълна, но толкова ми хареса, че всички инструктори повтаряха, че има място за всички. Представих си как съм част от една малка и толкова положителна вселена. Това, което много ми хареса в тази практика беше, че инструкторът обяснява много добре, поправя, ходи пред, зад вас, коригира ви. И най-важното учи ви как да дишате правилно.

Хата йога с Благовеста

Благовеста е страхотна, признавам – не само 50 минути с нея, но и това как изглежда, колко леко и ефирно се движи. А гласът и е толкова мил и успокояващ. Асаните (движенията в йога), които практикувахме при нея са тези, които правя и вкъщи. Това се смята, че е най-старата и най-разпространената йога. След този йога клас се чувствах много енергизирана. Ако смятате да започнете с йога, мисля, че този клас е идеален за вас.

sun-salutation

Тибетска йога на движението – Орлин

Както всички знаете (или сега ще научите), йогата произлиза от Индия. Но, ето, че съществува и тибетска йога или т.нар. Янтра йога. С какво тя е по-различна? Беше ми много интересно, че на тази практика следяхме движенията от нещо като табло, на което те са подредени в определен ред. За разлика от Хата йогата, с която много си приличат, тибетската йога изпозлва 7 фази на движение и 7 фази на дишане. А може би сте чували и за петте тибетски упражнения, признавам си, че още не съм ги пробвала, не е и съзнателно, но ще ги опитам 🙂

Ащанга йога с Димитър

ashtanga-yoga

Ащанга виняса йога или още наричана ащанга йога е древна йогийска система, която поставя акцент върху осем различни практики (наричани още осем разклонения на йога). Това за мен е най-трудната йога, за себе си я наричам йога на мисленето. Защото едновременно трябва да извършваш доста действия вътре в тялото си, да заддържаш въздуха по определен начин. По време на тази практика правихме така познатият слънчев поздрав и няколко vinyasa flow (прелитания във въздуха, хихи). В тази практика участва и повече сила, и кондиция, и мислене. След нея не бях сигурна дали имам сили за още, но дойде ред на…

Акро йога с Деви и Мокша

Любимата ми, просто съм влюбена в тази практика. Нямам търпение да отида пак! Деви и Мокша са разкошни и толкова позитивни. Как започна всичко? Първо трябваше да се наредим в кръг и Деви мина и ни напръска с някаква интересна смес (Звезден прах като на феята от Питър Пан, с който ще се научим да летим). Всички трябваше да се съберем в кръг и да „забравим“ за страха, да се свържем с всеки един и да се научим да му вярваме и да разчитаме на него. Точно това ми хареса най-много в тази практика, че не сме сами, че се усещаме свързани с някой друг и то ..от високо. Самата дума акро идва от гръцкия корен акрос – високо и санскритската дума йога – единение. В комбинация акро йога означава единение на високо. Разпределихме се на екипи от 3-ма души, като всеки си имаше пост и след това се разменяхме. Трите поста са – летец, база (основа) и спотър (пазител). Летецът е този, който е във въздуха, базата е този, който го държи/върху който е, а спотърът пази, за да не стане някой гаф или помага летецът и базата да се нагласят. Направихме няколко съчетания и чувството е невероятно. Изисква се сила, мисъл, кондиция и малко..лудост <3 Толкова много се запалих дори успях да застана на ръце, което си е истинско постижение за мен. И изобщо не усетих как минаха 2 часа.

Акро йогата е социална и забавна йога, която ни учи на балансирано взаимодействие с другите и ни разкрива хоризонти, непознати за нас до сега. Наистина се отпускаш и забравяш за страховете. Ако като малки майка ви/баща ви са ви вдигали във въздуха на краката си – това е акро йога. Йога на доверието между поне двама души. А съчетанията, които се получават са невероятно красиви.

Накрая завършихме седнали на земята в кръг, отново хванати и пеещи…или песента беше в началото, ами не помня, хихи. Но това е най-незабравимата ми йога практика, ever. Толкова положителна, зареждаща, забавна, трансформираща..ах <3 Не е лъжа, че ако наистина си се насладил на дадено събитие, то може да ти носи щастие и след като е свършило.

643e37117dd8dc30308efc1e23411510

acro 1

Йога ви дава увереност, позволява ви да повярвате в себе си и да не спирате да се усмихвате. Затова, практикувайте йога – вкъщи, в парка или в някой център като Мandala.

Снимки: Pinterest

ПП. Толкова бях задълбочена в практиките, че забравих да снимам :)))

Може да ме последвате във: Facebook/Instagram/Twitter/Pinterest.

2

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *