• български
  • English

Камино де Сантяго – подготовка, част 1

by понеделник, юни 8, 2020
This post is also available in English

Как да се подготвите за пътя до Сантяго? Какво ви е нужно, за да се отправите на такова пътешествие?

В първия си пост (тук) ви разказах малко повече за това какво представлява този път на пилигримите. Откъде започва, каква е идеята и защо аз реших да го направя.

Ако вече сте се решили, че искате да извървите пътя или някаква част от него, то тези съвети ще ви бъдат от полза. Аз, лично, нямам търпение да събера багажа си отново и да се отправя към ново приключение. Защото този Път те кара да се влюбиш в него, като наркотик е, ставаш пристрастен към този начин на живот.

Малко предистория – преди да тръгна по пътя, не знаех какво да очаквам. Знаех, че ще има планински участъци, но и безкрайни плажове. Не исках да чета подробности, интересуваше ме само какво може да бъде времето през този месец и половина, и дали има нещо по-опасно, за което трябва да се подготвя.

Пътят е съставен от всякакви местности – планински, равнинни, изкачвания и спускания. Преминава през Пиринеите и още няколко области на Испания. Човек трябва да има издръжливост и воля за всички тези промени. Не знаех колко опит имам, защото съм бродила из българските планини, но пък имах нестихващо желание, затова се отправихме.

Откъде да започна?

В първата си публикация по темата (тук), ви споделих, че пътищата са няколко. Първо трябва да изберете по кой път искате да вървите и дали ще го вървите целия. Ако сте решили да вървите по френския маршрут, който започва от Сен Жан Пие дьо Пор. Най-лесният и бърз начин е да летите до Испания (Барселона е най-удобният вариант в случая) и оттам да хването автобус/влак до Памплона (докъдето може да стигнете и със самолет, ако изберете вариант с прекачване). От Памплона има автобус до Сен Жан Пие дьо Пор.

Ако решите да вървите крайбрежния като мен, той започва от Ирун (град на границата на Испания с Франция). Тъй като преди да поема по пътя, аз пътувах из Италия и Франция, стигнах до градчето с  FlixBus. Но предполагам, че повечето от вас ще тръгнат от България, затова може да летите до Мадрид, ако искате директен полет, а след това да пътувате няколко часа с автобус. Или да изберете вариант със смяна на полети то Сан Себастиян или Билбао. Много хора започват своя път от тези градове, но ако искате да започнете от началото, има влак и автобус, който да ви върне до Ирун.

Трябва ли да знам испански?

В по-населените места ще се оправите и на английски, както и в повечето албергета, но на много места ще ви е нужен базов испански. Затова, ако искате се подгответе с някои елементарни неща – като поздравите, въпроси от рода на как си, това как да си поръчате кафе/храна или да попитате за посока. С времето и пътя, ще понаучите повече. Не си мислете, че ако не знаете, няма да се оправите. Напротив, ако искате, винаги ще намерите начин :).

Какви обувки ми трябват?

Удобни и издръжливи! Тъй като пътят е дълъг, а не винаги имаме неограничено време, смятам, че около 25-30 км на ден са оптималния максимум, който може да се извърви на ден. Разбира се, при мен имаше дни с 35 и такива с 16 км. Това води и до първият ми много важен съвет, а именно – ОБУВКИТЕ. Най-добре е да си вземете планински тип обувки, които предварително сте носили поне няколко пъти. Неизбежно е да не получите никакви мазоли, аз си вървях целият път с такива. Ако са по-високи, по-добре, в случай на дъжд, кал, растителност. Моите не бяха нито най-скъпите, нито най-новите. Напротив – купувала съм ги преди 5 години от Lidl, обиколили са Пирин, Витоша, Рила и Родопи. Всъщност това им беше последното пътешествие, оставих ги във Финистера („Краят на света“).

Ако искате да си вземете щеки за ходене, също би ви помогнало, аз не използвах такива. А може и да си намерите някой…кол/пръчка, които да са с вас докрая. Не забравяйте да си вземете джапанки, след дълъг път ще искате да махнете обувките и краката ви да починат.

Колко голяма да е раницата ми?

Колкото може по-малка бих казала. Моята беше супер по размер, друг е въпросът, че беше по-тежка, отколкото се препоръчва да бъде. И, повярвайте ми, при това ходене всеки грам и излишък се усещат много. Препоръчвам раница около 30 -35 литра. И не я пълнете с ненужни вещи, тежат.

Какво трябва да нося със себе си?

Така започвам с дрехите – дрехите, които ще вземете много зависят от сезона, в който сте решили да извървите своето Камино. Моето беше август и септември, топличко, но не горещо, определено по-лятно, отколкото есенно, за късмет. Ще ви трябват няколко блузи – дори да перете всеки ден, не винаги ще могат да изсъхват, затова бих казала 3 тениски, 1-2 блузи с дълъг ръкав, може би полар е добре, за всеки случай, а и е много вероятно да спите през нощта с дрехите, с които ще сте на следващия ден.

Панталони, къси, дълги, аз имах няколко клинчета, доста лесно съхнат, което е плюс. Чорапи – дълги, неведнъж, ще ви се случи да си завързвате чорапите на раницата, за да изсъхнат, а и не само тях. Нещо, което е абсолютно задължително е ДЪЖДОБРАН. За вас и за раницата, в такива участъци, времето може да бъде непредсказуемо, а ако се измокрите, както и раницата ви, рискувате да нямате дрехи за следващия ден. Вземете си хавлия, която се суши лесно, най-добре са тези от Декатлон, които са микрофибърна материя, сгъват се и стават много компактни, а в същото време са много удобни. Голяма хавлия само ще ви тежи и заема доста място.

Вземете си шапка, слънцето не прощава в летни месеци, особено когато ходите 8-9 часа на ден. Слънчевите очила с UV защита също са от полза.

Трябват ли ми лекарства и козметика?

Ние имахме със себе си малък набор от медикаменти – нещо против алергии, за всеки случай, за температура, нещо противогрипно, лепенки за мазоли, йод, бинт, памък и…май е това. Колкото до козметиката, най-удобно е с малки разфасовки на козметика, от които да се „отървавате“, като изхабите. Сапун за тялото и един за пране на дрехите, също. Има хора, които си носят и гримове, аз не съм един от тях, имах почистващ продукт за лице, крем и слънцезащита, толкова.

Трябват ли ми палатка, шалте и спален чувал?

Спален чувал ви трябва абсолютно задължително, независимо дали си носите палатка, или не. Всеки ден на местата, които ще спите, спят хиляди различни хора. От албергетата, дават чаршаф и калъфка за еднократна употреба, но одеало е рядкост. Да имате спален чувал ви дава предимството да ми е топло и сигурно от гледна точка на хигиена. Не се знае дали някоя нощ няма да ви се наложи да спите под някой навес, така че тогава също ще ви е от полза. Колкото до палатката – това е ваш избор, но тежи. Ние изкарахме пътя 60 % в албергета, 40 % на палатка.

Опитвахме се да спим една нощ в алберге, една в палатката. Имаше места, на които можехме да си сложим палатката в двора на мястото, което беше любимият ни вариант. Защо? Защото си бяхме само двамата, а в същото време можехме да използваме душ, тоалетна, кухня и всички общи помещения, без да спим с още n на брой хора. Някои, от които хъркат. Почти винаги има един такъв. Така че се запасете със тапи за уши! Сънят ще ви е скъп и ако не може да си го набавите, ще се ядосвате, ще сте уморени и няма да се насладите така на пътя. Шалтета са нужни в случай, че си носите палатка – те изолират чувала ви от земята, защото се получава конденз, а и не спите директно върху студената земя.

Стана малко дълго, затова ще спра тук, а вие очаквайте още в следващия пост.

Buen Camino

0
2 Responses
  • blog7
    октомври 3, 2021

    Изключително тежък преход и изпитание на духа и тялото.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *