• български
  • English

Забележителности във Флоренция

by вторник, април 5, 2016

Какви забележителности може да видите във Флоренция?

Както вече ви казах – изпитите минаха и се завръщам с нови сили. Днес съм ви подготвила още една публикация от поредицата за Флоренция. В предните два поста ви споделих впечатленията си от града и ви дадох съвети относно това къде да спите и хапвате. Може да ги видите тук и тук.

Когато отивам някъде винаги си правя предварителен план на местата, които искам да посетя. Свалям офлайн карти на града, купувам билети, организирам всичко. Така се получи и с тази екскурзия. Флоренция е необиятна откъм забележителности, из нея има толкова много за гледане, че ще ви е нужно наистина дълго време, за да видите всичко. Но пък аз ще ви представя кои са местата, които не трябва да пропускате.

Дуомото (Duomo)  и Баптистерията – обикновено катедралата, чийто купол се издига над града, е първата спирка на всички туристи. Самата катедрала е много величествена, сама по себе си е един архитектурен мраморен спектакъл. А панорамата от върха е невероятна и само 463 стъпала ви делят от Купола на Бурнелески. Вземете си билети предварително онлайн по възможност, за да избегнете опашките.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Галерия Уфици (Ufitzi) – това е една от най-забележителните художествени галерии в света. Нейното ренесансово богатсво включва творби на творци от Италия и Европа през последните 800 години. Отделете си поне 3-4 часа, за да разгледате спокойно всяка творба и да я оцените истински. Също така може да снимате абсолютно навсякъде. Разбира се, тук има доста дълги опашки, затова си вземете билети предварително.

IMG_8493

Пиаца дела Синьория (Piazza della Signoria) – това е най-популярното място за срещи заедно с Дуомото. Смята се, че това място почти съвпада със сърцето на града от времето на Древен Рим. На този площад погледите ви ще бъдат приковани от редицата знаменити статуи.

Firenze-duomo-view

Палацо Векио (Palazzo Vecchio) – намира се на Пиаца дела Синьория, било е седалище на правителството на Флоренция в продължение на 7 века. Ако искате да се усетите мистерията и магнетизма на Флоренция, може да се включите в организирана обиколка с гид по тайните коридори на двореца.

palazzio-vecchio

Понте Векио (Ponte Veccio) – това е единственият мост във Флоренция, който е оцелял близо 7 века. Мостът е над реката Арно, която разделя града. По него може да се разгледат и купища дюкянчета.

понте векио

Дворецът Пити (Palazzo Pitti) и градините Боболи (Giardino di Boboli) – Дворецът Пити е собственост на фамилията Медичи в продължение на векове. В самия дворец в момента се посещават няколко музея, които може да разгледате с един билет. Градините на самия дворец – Боболи са по-впечатляващата част за мен. Те са необятни и са един от най-големите паркове на Италия. Флоренция се разкрива в цялата си прелест от етажите на градините.

pitti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Базиликата „Санта Кроче“ (Santa Croce) – това е най-великолепната църква на Флоренция. Не само заради изключителните си фрески, но в нея са погребани Галилей, Микелаенджело и Макиавели, както и още много изтъкнати флорентинци.

santa-croce-best-fr

И едно безплатно, но може би едно от най-красивите места във Флоренция – Пиацале Микелаенджело (Piazzale Michelangelo). Гледката от това място е наистина дъхоспираща :).

любима флоренция

Piazza Micalaengelo

piazzale-michelangelo-2

piazzale-michelangelo

Това са моите топ 8 забележителности, разбира се, има още много музеи и места, които да обиколите, стига да имате време. Не пропускайте и така известният глиган, в центъра на града, където да пуснете своята паричка. Той също е една от големите атракции :).

За мен няма друг град, който да притежава такова неизмеримо богатство на култура, храна, мода и какво ли още не. За да се насладим на Флоренция, трябва да прекараме много дни, но обикаляйки нейните забележителности, можем да усетим духа й. И да го носим дълго в себе си след това, както аз все още го нося, пишейки този пост.

Може да ме последвате във: Facebook/Instagram/Twitter/Pinterest.

 

1
2 Responses

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *