• български
  • English

Амстердам – къде да спим, какво да опитаме и какво да видим

by понеделник, март 5, 2018

English 

Къде да спим, какво да опитаме и какво да видим в Амстердам.

Днес ще ви разкажа за едно много импулсивно пътуване, което си подарих за рождения ми ден миналата година. Макар и 4 месеца по-късно, споменът за него ще остане завинаги. И ми се иска да го споделя с вас. А именно пътуването ми до Амстердам, столицата на Холандия.

Да започна да пиша отново е едно от предизвикателствата, които си поставих в началото на тази година и на третия месец мисля, че е време да започна да го следвам.

Както, може би, голяма част от вас знаят, преди около година се преместих в Англия. През изминалата година ми се случиха безброй събития, кои хубави, кои лоши, голяма част от тях промениха живота ми изцяло. И в един момент осъзнах, че това, което ми е останало след всичко е страстта ми към пътуванията. Това да откривам нови места и светове, да виждам нови хора, нови лица, да чувствам, че живея. Защото пътуванията за мен са точно това – усещам се жива, истинска и безгрижна като едно малко дете.

И да се върнем на главната тема за днес – Амстердам. Беше ми мечта да отида от дълго време и идеята за подарък от мен за мен за рождения ми ден, ми звучеше страхотно. Стана много неочаквано и набързо, общо взето в последния момент, но се получи наистина незабравимо.

Как да стигнем до там?

Оттук започва и атракцията, начините са ясни от България може да стигнете най-бързо със самолет, от Англия също, но като човек, искащ да опита нещо ново и различно, аз избрах да пътувам с ферибот. Първото ми пътуване с ферибот, от гледна точка на време е малко над 12 часа, но тръгваш вечерта, спиш и на сутринта си там. Пристанището е на около 45 минути от центъра, докъдето се хваща автобусче.

И..ето го, слънцето огрява града, виждам каналите, гондолите и…се чувствам като във Венеция. Уличките са малки и тесни, колоездачите са повече от пешеходците и всичко ми напомня за най-любимата ми страна. И сърцето ми шепти „Ако не заживееш в Италия и тук ще се чувстваш прекрасно, защото това е твоята друга Италия“.

Централната гара

Къде да спим?

Хотелчето, в което спях, беше на 10 минути пеша от същинския център и не беше идеално лошо, макар и да не приличаше много на това, което бях видяла на снимките. Хотел Plantage се намира до зоологическата градина на Амстердам, която е едно от местата, които можете да посетите. Аз си я оставих за някой следващ път, защото със сигурност ще се върна в този град отново. Другият вариант са хостелите, ако нямате против да спите с повече хора или да използвате обща баня, може да си намерите нещо на прилична цена. Но като цяло хотелът е мястото, където просто спиш и си взимаш душ, когато си в нов град. През останалото време си навън и разглеждаш.

Какво да видим?

Като един истински пътешественик, имах голям списък къде точно искам да отида, какво точно искам да видя, само график с точни часове не си бях направила. Не го изпълних целия, защото нямах толкова дни, а и в един момент исках да усещам града, без да бързам и да се състезавам с времето. Може би, това е едно от нещата, които не харесвам в организираните екскурзии, че имаш точен час и определено време за всичко и от бързане не усещаш атмосферата.

Та за забележителностите – както казват в Амстердам има музеи за всичко, което се сетите буквално. Но аз не посетих нито един, хихи. Въпреки това съм си набелязала за някой от следващите пъти: Музеят на Ван Гог, Къщата на Ане Франк и Националният музей Rijksmuseum. Това, което посетих и определено не останах очарована, защото беше полу-затворено отвътре, макар и никъде да не беше опоменато, бе най-старото здание в града – църквата Oude Kerk.

Kаналите, да, те са навсякъде, на всяко мостче има купища с колела, кое от кое по-красиво, особено за снимки (нали всичко трябва да се запечата, макар и в последно време да избягвам снимането). Площад Дам, Площад Рембрандт и пазарът на цветята (Blumeumarkt) са места, които посетих. Както и така известният Квартал на Червените фенери (De Wallen), където ви препоръчвам да се разходите вечерта, изкушения дебнат от всякъде, а светлините са наистина красиви.

Площад Дам/Dam Square

Националният музей Rijksmuseum

Но двете ми най-любими места са IceAmsterdam, където можете да отидете само през зимата. Пързалката е невероятна, голяма е, няма часово ограничение, намира се пред Националния музей Rijksmuseum, там, където е и прословутият надпис IAmsterdam. Докато се освободи място за снимки на буквите си минава време, но пък си е забавно.

И другото ми любимо място е кула, от която се вижда целия Амстердам, панорамна 360 градусова гледка, ресторант, асансьор, който минава 22 етажа за 20 секунди и фото спомени, са част от нещата, които предлага. Името е A’dam Lookout, може да си резервирате билети онлайн, като се стига с корабче от единия бряг до другия бряг на града през река Ай, то е безплатно.

Къде да се храним?

Едното място посетих за закуска, а другото за вечеря. В едното се влюбих, разхождайки се по центъра. То е малка закусвалня на два етажа, с прекрасни изпечени закуски, сандвичи и хлебчета. Интериорът е страхотен, цените абсолютно нормални и храната много вкусна. Името и е Bake my Day и се намира на една от малките улички в центъра на града. По аромата ще я намерите. А другото..място, е един италианския ресторант Pasta Pasta, който една приятелка ми препоръча. И после защо Амстердам ми напомня за Италия. Собствениците са италианци, а аз успях да поупражня малкото думи, които съм научила. Мястото и атмосферата са страхотни и нямам търпение да отида отново там. Намира се в центъра и от него лесно се излиза на Червените фенери.

Времето в края на ноември беше дъждовно и предколедно, а аз нямам търпение да отида, когато е топло. А, как можах да забравя, навсякъде е пълно с кафета и магазинчета, в които можете да си купите трева, изкушения с трева и т.н. Признавам си, че тази страна на града, не ме изкуши и не опитах нищо. Но кой знае, може би следващият път.

Надявам се този пост да ви е бил интересен, очаквайте скоро още много и нови идеи от мен.

За повече снимки и вдъхновения може да ме последвате във:Facebook/Instagram/Twitter/Pinterest.

1

No Comments Yet.

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *